Biznis u Hrvatskoj

Ovog covjeka pratim sporadicno na youtube, ali evo ideje svima onima koji imaju kapitala, volje i zelje. Dosta popularan americki MTB youtuber, kupio je neku stariju kucu u gorju tamo u sjevernoj Karolini i pretvorio je u nekakav kao turisticki bike house. Pogledao sam na Airbnb-u i kuca ima 3 sobe, za sestero ljudi i kosta negdje oko 430 americkih dolara po noci.

Po meni iskreno mislim da bi Hrvatska kada bi naravno bilo vizije, mogla postati meka MTB u Europi. Da imam ja koji milijun mislim da bi bez problema zakupio neko zemljiste u Lici ili Gorskom Kotaru, a mislim da tamo to nije tak ni skupo. Al nece mene sa hrpom ideja kapital hehe
Ovdje u Edmontonu ja mislim da imamo najmanje preko 100km single-track staza za bicikliranje. I svaki planinski grad ovdje koji ima skijaske staze i staze za planinarenje ima i staze za bicikliranje. Dovoljno je baciti oko na Golden u BC-u ili Whistler, iako Whistler je mozda najrazvikaniji, ali evo oko Jaspera, pa onda na putu izmedju Calgarya i Banffa ima na kilometre i kilometre staza. A samo kad se zakoraci u BC, pa to je meka za bicikliranje, planinarenje i istrazivanje. Mislim da kad bi samo 10% od toga sto se ovdje u ove dvije provincije moze naci se napravilo u Hrvatskoj da bi stvorili novu turisticku granu. Cak i ova planska pandemija ide u prilog, jer npr samo sad u Edmontonu su staze krcate biciklima, a ne moram pisati da su provincijski i nacionalni parkovi toliko puni sada da ljude kao moraju okretati na ulazima. Koliko je meni poznato, one planinarske staze u Hrvatskoj sto imaju su posjecene, nije da nema ljudi ili interesa.

Pratim malo na youtubu i jednog naseg decka po stazama u Hr i kultura je daleko od kanadske(sad nedavno je imao bliski susret sa motoristom sto je ovdje apsolutno nemoguce), ali mislim da kad bi se dalo to realizirati i uz realizaciju educirati ljude mislim da bi moglo opako zazivjeti. Tim vise sto mislim da je u Hrvatskoj sezona i vrijeme samo po sebi puno ugodnije nego tu u zapadnoj Kanadi. Vjerojatno se ovako na prvu cini kao skupim, teskim i kompliciranim za realizirati, ali gdje ima vizije i volje, ima i nacina. Cak mislim da u Hrvatskoj bi to donekle bilo i lakse financirati ukoliko glavni ulagatelj proda ideju i lokalnoj zajednici uz naravno svoj ulog. Ovdje bilo sto sto se radi nitko ne daruje novac, nego sve sam placas, eventualno ti mozda drzava olaksa kroz porezne olaksice ili ima neke povoljne kao kredite. I po meni je ovdje puno riskantije i teze pokrenuti nekakav veci biznis, zato i vecina nasih ljudi pocne sama od sebe pa raste. Dolje u juznoj Alberti, ima predio od Calgarya prema americkoj granici, uz planine ima cesta Cowboy trail i dosta me podsjeca na neke predjele Hrvatske, mozda Liku. U tom dijelu nema apsolutno nista, a obican covjek ne moze tamo nista jer komad zemljista je valjda milijun dolara po acreu. Niti restorana, niti hotela, niti nekakvih turistickih farmi osim jedne nacionalne koja je zasticena, nista. Veliki je problem sto je ogromna zemlja ili podrucje, a jako malo ljudi pa financijski bas nije primaljivo, ali mislim da i to ima potencijala.

Hrvatska je puno manja, kompaktnija, naseljenija.
U Hrvatskoj je doduse najveca prepreka vjerojatno politicka mafija, jer koliko stvarno mozes vjerovati nekom lokalnom serifu da te nece namagarciti. A valjda ima postenih gradonacelnika ili zupana. Uostalom, i oni ce omastiti brk, ne odmah, ali dugorocno. 

Pa eto, ako tko ima hrpu zemljista po Lici i Gorskom Kotaru i uz to jos ima malo novca da ulozi eto vam ideje. Ja sam bogat zemljistem u Bosni i to u dijelu gdje nema apsolutno nista atraktivno u blizini i gdje je bilo kakvo ulaganje vjerojatno jos rizicnije i divljije nego u Hrvatskoj.

Znam da su me neki moj frendovi davno jos pricali kao odi u Kanadu pa nadji neku ideju pa se vrati da otvorimo. Uvijek sam im odgovarao da vise ideja mozes pobrati iz Hrvatske ili Europe pa uspjesno realizirati u Kanadi, nego obrnuto. Ali, evo ovo je po meni odlicna ideja, doduse americka naravno. U Kanadu ce ovako nesto doci za 5-10g 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: