Život na sjeveru…(30.7.2011.)

U zadnje vrijeme mi se jako povećala posjećenost bloga, ne bi bilo loše da se vratim u Hrvatsku i počnem okretat lovu na blogiranju hehe…
Također zadnjih tjedana otkad pišem o životu u Kanadi dobivam jako puno mailova i raznih upita. Toliko puno da vjerojatno nekima nisam ni odgovorio. To valjda govori nešto o stvarnom stanju u zemlji Hrvatskoj.
Ljudi dragi, počnite čitat od 12.6, to je prvi članak vezan za Kanadu, od tada pa do danas piše sve vezano za apliciranje, vizu Working Holiday, avio karte, smještaj, posao itd. Koliko se sjećam sve sam lijepo crno na bijelo napisao koliko sam platio, od avio karte i vize do trenutnog smještaja i cijena u Edmontonu. Mislim da nema smisla pisati mi mail da ste “pročitali blog” i onda pitati koja je procedura za izdavanje vize, koliko košta i sl.
Drago mi je što mogu pomoći, jer znam da sam bio u istoj situaciji, ali na ovom blogu nema 200 stranica vezano za život u kanadi tako da ne bi trebalo biti teško pronaći neke stvari, počevši od najosnovnije za odlazak, vize.

Da se vratim na bitno…neki dan sam se išao oblokavati sa rumejtom po Whyte Ave, usput nam se skrpao i jedan francuz iz Montreala. Inače, ne gotivim baš te francuziće tam jer nisu baš druželjubivi i otvoreni kao ovdašnji ljudi, al ko ih jebe. Poanta priče je da sam dobio i ponudu za posao i od tog francuzića, inače zvan Sebastian. Nakon pive ili dvije počeo čovjek pričati o svom poslu. Naime, radi 4-5h odavde u Saskatchewanu za neku naftnu kompaniju na onim popularnim naftinom stanicama. Zarađuje mjesečno 10 000$, radi od 7am do 7pm mjesec dana bez prestanka i onda dobije tjedan dana odmora, od srijede do srijede. Ima plaćen smještaj i hranu, hrana je kaže nikakva. Nemaš što drugo raditi osim raditi i spavati. Uvjeti su nenormalni, od tempa, vremena preko hrane do šefova. Šefovi vas inače nimalo ne štede, čak naprotiv, po njegovoj priči radite ko rob, deru se i viču kao najnormalnije, jedino što nemaju bič hehe. Vrijeme je jako bitna stavka, jer mislim da zapravo ono čini posao najtežim. Morate biti spremni fizički raditi na +40 do -40 uz sunce, kišu ili snijeg.
Inače, ako nekog zanima posao se navodno može dobiti bez problema, ljudi im uvijek fali jer je malo redikula koji bi to radili. Mislim da bi ja to mogao bez beda raditi da nisam sjeban u glavi hehe.
Što se mog posla tiče, očekivao sam red, rad i disciplinu i ono “nema zajebancije ko’ u Hrvatskoj kad dođeš ‘vamo”, a ono nakon 2mj kuki. Naime, u Hrvatskoj sam imao aktivnog rada negdje 4-5h, ovdje imam negdje 5-6h. Dnevno si znamo uzeti sat, sat i pol pauze. Ne na račun toga jer želimo nekoga zajebati nego na račun toga što smo toliko dobri i posao od 30min, napravimo u 15-20min, dok drugi isti rade od 40min pa na više.
Ili da karikiram, 3 kombija izađu sa jednakim brojem autošajbi u 8:30h na različit broj lokacija, jedan kombi se vrati u 16.30h, drugi kombi se vrati u 18:00h, a treći kombi(u kojem sam ja) se vrati u jebenih 12h ili najkasnije 13h. Poanta je ta da kad se vratimo, ne idemo doma nego radimo u tzv. shopu, a zašto raditi puno više nego ostali, a biti plaćen isto. Sad kad smo vidjeli da nema smisla, počeli smo fušat na najjače. Ako nismo previše zaposleni razvučemo nekako do 2-3h, a ako jesmo, nakon svakog obavljenog posla uzmemo si pauzu od 10min, nekad i 30min, u jednom danu nekad 2x30min plus još par od 5-10min i tak.
Kad bi se pogledalo realno i kada bi svi ili većina radila jednako, posao bi završili do 16h, ovak redovno završamo u najmanje 17h. U jednu ruku super, a u drugu mi ide na k.
Sad vidite zašto ono “sjeban u glavi”, posao nije loš, čak je dobar, ne radim puno, lova nije loša za početak, a opet svakim danom razmišljam da odjebem sve pa da pobjegnem u Toronto, Vancouver ili natrag u Zagreb. Trebala bi mi cura da me smiri, puno previše razmišljam 🙂
Ali nije to ništa da tek vidite ovog šta mi iznajmljuje sobu, taj je tek trknut u glavu. Taj čovjek nemre ništa jednostavno odgovorit, nemre bit niš jednostavno, nego samo sere i sere još uz to mu moram sve dvaput ponavljati, a to stvarno mrzim
Da prikažem par situacija o čemu se tu radi, naime…
Situacija 1: Neki dan dođem doma i kažem liku da sam zvao osiguranje i reg. agente, mogu voziti do godine dana i MOŽDA ću kupiti auto…ključno je ovo MOŽDA. Normalnom čovjeku bi odgovor bio “ma da, koji, koliko love, kad” i sl., ali ne i njemu, njemu je odgovor bio “aa, i’ll charge you 150$ more, that cost, you’ll use more power in winter etc.”, onako uzjebano. Odmah sam mu rekao “opusti se, čovječe opusti, nisam rekao da SAM KUPIO JEBENI AUTO, nego da ću MOŽDA kupiti”, jebala te struja i 150$.
Situacija 2: Pitam lika ovako, “neki dan mi kaže lik na poslu da ima 1$ manju satnicu od mene, a radi i živi duže u Kanadi od mene, zakaj je tomu tako?”, na to će on onako uzjebano k’o i uvijek “aa, you can’t talk about money, that’s a secret, tommorrow you’ll have talk with your boss cause of that etc.”…rekoh ja njemu opet “opusti se čovječe, nemreš ti meni govorit šta ću ja kome govorit, to je moja stvar”…umjesto da jednostavno odgovori, “gle buraz, rasisti su i to je razlog zakaj ima dolar manje i to je to”…
Situacija 3: Idemo na party(drugi rumejt, njegov frend, trknuti stanodavac i ja). Drugi rumejt ima 6 piva u otvorenom kartonu ili kak se to već zove, na to će ovaj idiot “aa, you can’t do that, you’ll get ticket, police will see us etc.”, drugi rumejt na to nije niš odgovorio nego je stavio pive u neki ruksak da se kao ne vide(pravilo je da ne smiješ nositi niti piti alkohol u javnosti).
Situacija 4: Idemo na isti party, drugi rumejt iz zajebancije skače na tračnice i postavlja kovanice da ih vlak pregazi(dječje radosti), na displayu piše da dolazi za 15min, na to će ovaj “aa, you can’t do that, they will catch us, they have camera, now we’ll get ticket etc.”…nisam imao komentara na ovo.
Situacija 5: Pitam čovjeka danas, “jesi bio na Heritage Festivalu?…” i taman htjedoh da dovršim “koje kuhinje si probao?” on počne srat o nekoj mrtvoj socijalizaciji, druženju ovom ili onom…jbg, prekinem ga i uletim, “ok, poanta je bila kaj si jeo tamo, jesi probao kaj, a ne jebena socijalizacija”…kaj je odgovorio nemam pojma, jer mi više nije do odgovora nego do šamaranja haha. Super je i to da puno sere, jer pomaže u unapređenju mog engleskog, treba gledat neke stvari i pozitivno hehe
(Inače, taj Heritage Fest okuplja 80tak zemalja i u paviljonima vam prikazuju pojedinu zemlju, što je i tko poznat od tamo i sl., uz to svaka država predstavlja svoju kuhinju kuhajući).
S druge strane, jebe jadnog rumejta da je neodgovoran, da ne čisti za sobom, da je prljavo da ovo ili ono, a lik ima cijelu sobu natrpanu nekom prastarom odjećom, tv mu je pun prašine, pomeo je zadnji put prije mog dolaska itd.
Bila je još gomila scena i svakim danom ih ima, al nemrem se sjetit. Imam sreću pa treba otići u Francusku(studirati), inače neznam da li bih izdržao s njim ovdje do Božića koliko sam mu rekao da ću biti.
Nije on loš, samo jednostavno nije moj tip osobe s kojom bi se recimo družio, previše je što bi se reklo “by the book”…”cant do this, cant do that”, brijem da može da bi srao po cijele dane o tome šta se ne smije. Što je najgore, stalno me poziva na neka druženja, izlaske, partye ovo ono, a ja ga stalno odbijam i neznam jel treba govorit da mi je sad počeo srat o toj mrtvoj socijalizaciji, druženju ovom ili onom. Jednostavno ne kuži čovjek da kad mi se bude družilo, da budem se družio, kad mi se bude izlazilo budem izlazio, da kad mi se bude socijaliziralo, budem se socijalizirao, a ne imat jebeni planogram za svaki dan u tjednu…
Inače, kad bih pratio njegov tempo bankrotirao bih, jer taj je svaki drugi dan negdje(a ovdje ništa nije besplatno), a njemu se jebe jer ima satnicu ne manju od 24$, dobiva lovu od mene i ovog drugog i ima još jedan stan u Downtownu. Da imam love i vremena kao on i ja bi se zajebavao, al ne kuži to on, lakše je srat o socijalzaciji, jebala ga socijalizacija hehe

Sad kad ste upoznali mog stanodavca u sljedećem članku će te upoznat roomate-a koji je legenda hehe

Sutra je ovdje zadnji dan festivala Capital Ex, nastupaju Ace of Base…sjećate se one legendarne All That She Wants? http://www.youtube.com/watch?v=SjJwqDa1QVI Sutra ćemo vidjet, ta pjesma me podsjeća na mnoge dobre stvari, ako sutra nakon koncerta ne kupim kartu za Zagreb, ostajem ovdje najmanje do Božića haha

Petra jaavi se…imaš najmanje 8 poruka            

8 Comments on “Život na sjeveru…(30.7.2011.)

  1. Nisam skužio ovo sa autom da bi trošio više struje i da bi ti naplaćivao 150 $ više, ako bi kupio auto…Šta kupuješ električni auto kojeg puniš u stanu…ili? Koja mu je logika da ti naplaćuje više ako kupiš auto?

    • ah da, nisam objasnil…

      znate svi kako su ovdje zime jako hladne s puno snijega…antifriz baš previše i ne pomaže u zimskom razdoblju, zato svaki auto naprijed kod haube ima mali kabel koji uključite u struju. taj kabel vodi do nečega što održava motor toplim ili ga drži da se ne smrzne preko noći. zato je potrebno plaćati dodatno
      inače, što se love tiče pretjeruje, jer su mi ljudi rekli da ne može biti iznad 100$

  2. ček ovaj panglu francuz zarađuje 7 k eura mjesečno?

    i daj ispetardiraj tog stanodavca,nađi boljeg…

  3. ma imam razne šeme…da znam da ću ostati ovdje još najmanje 3g, našao bih neki stan, ovak nemam pojma gdje ću i kako ću..a ovo mi je super je plaćam samo 450$, a koristim sve kao da sam doma, dobro hranu kupim tu i tamo…

    ako bi se odselio negdje, vjerojatno ne bi imao ništa, ni suđe, ni krevete, ni kauč ni televizor(iako ga skoro pa ne gledam) i tak…i koštalo bi me najmanje duplo…a svaki dolar do 12mj mi je jako bitan…

    možda sljedeće godine…vidjet ćemo

  4. daj pliz objasni kakav je to posao na naftnim stanicama?
    šta se točno radi?
    10000 dolara francuz dobije na ruke ili to jede porez prije isplate?

  5. fizički posao…što točno, ne bih znao…

    ovo oko love mi je čudno, vjerojatno mulja zato sam i rekao da ne volim te francuziće…mislim da dobije manje, jer porez je ovdje jako velik, pogotovo čim više zarađuješ…

  6. hahahahahhaha, zamisljam francuza drkadziju i umirem od smeha…pozz :)))))))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: