Život na sjeveru…(1.9.2011)

Kanada je i jeftina i skupa zemlja. Ako gledamo hrvatske plaće, prepreskupa, ali ako uzmemo kanadske, prihvatljiva. Da približim…

Zamislite da u Hrvatskoj imate plaću 3000kn, prosječnu zimsku jaknu platite 60kn, traperice Levis ili Lee Wrangler 30kn, majice na zip i s kapuljačama 20kn, kruh u dućanu 3kn, 1l mlijeka 2kn, 1kg rajčice 4kn, jednokratnu kartu za vlak ili tramvaj 2.85kn, mjesečnu pretplatu za mobitel 50kn(neograničeni pozivi i podaci 1GB), najosnovniji auto koji će vas prevesti od točke “a” do točke “b” 500kn, osiguranje za isti 200kn mjesečno itd. itd. Da je takva situacija recimo u Hrvatskoj da li biste ikada razmišljali o emigraciji?
Kažu da je jednoj osobi u Edmontonu dovoljno 3000$ da živi jako jako pristojno, iznajmljivanje stana, novi auto + osiguranje, osnovne kućne potrepštine, hrana, izlasci, poneko putovanje, kupovanje gableca po restoranima ili dućanima, par puta večera ili ručak u nekom restoranu u gradu itd.

Zamislite da u Kanadi imate plaću 3000$, prosječnu zimsku jaknu platite 300$, traperice Levis ili Lee Wrangler 400$, majice na zip i s kapuljačama 150$, kruh u dućanu 4.5$, 1l mlijeka 4.5$, 1kg rajčice 3$, jednokratnu kartu za vlak ili tramvaj ili bus 9$, mjesečnu pretplatu za mobitel 100$, najosnovniji auto koji će vas prevesti od točke “a” do točke “b” 7000$, osiguranje za isti 290$ mjesečno itd. itd.

Da li ste u vezi ovoga shvatili bit tj. vidite li razliku između Hrvatske i Kanade? Vjerojatno jeste…ali eto palo mi je na pamet da približim kako stvari stoje stvari kada se zamjene hrvatska i kanadska svakodnevica. 😉

Zaboravio sam napisat jednu dosta bitnu informaciju ako dolazite u Edmonton. Na 101 St i 80 Av imate Edmonton Bicycle Commuters, web: http://edmontonbikes.ca/services/, neproftina volonterska organizacija koja prodaje jeftino rabljene bicikle ili vam daje strgane pa si popravite sami ili uz njihovu besplatnu pomoć.

Prije koji tjedan sam tražio novi smještaj jer kuća u kojoj živim ima jako puno problema. Sagrađena je dosta davno i pojavili su se problemi sa poplavom u podrumu. Moglo bi se reći da je curilo na sve strane. Stanodavac je baš tih dana trebao kupiti kartu do Pariza, ali kako su se pojavili problemi odgodio je na mjesec dana dok ne vidi kako to može riješiti, a ako problemi budu veliki u tom slučaju će ostati. Za mene najgori mogući scenarij.
Smještaj i kuća nisu loši,, nimalo, živim i koristim sve kao da sam doma, čak i hranu :). Ali nije mi teško palo da probam tražiti nešto drugo, jeftinije sigurno ne, ali bliže i bolje da. Problem je što 90% stanova je trenutno preskupo, isto toliko ih nema skoro nikakav namještaj unutra, znači sve bih morao kupovati i gotovo da nijedan nema uključene sve režije u cijeni.
Nije mi se ponovno tražilo da dijelim kuću s nekim koga neznam. Zato sam odmah htio otići sa ovim frendom sa Newfoundlanda, ali njegov život je rad, spavanje i oblokavanje. Ja s tim nemam problema, ali upravo zato što mu je to život problem je pouzdati se u njega, jer nije baš najodgovornija osoba. Inače je super, super kao osoba i čovjek.
Hehe, neznam da li sam pričao neke dogodovštine s njim…tipa: kad smo se jednom vratili iz noćnog provoda ušao je zadnji na vrata i ostavio vrata skroz otvorena cijelu noć..nije bilo svjetla u kući kojeg nije bar jednom ostavio uključeno cijeli dan…jedanput je dofurao nekog crnca doma, tj. bio sam ja s njime i čovjek je došao sam iz Francuske, živi predaleko, pa mu je ovaj ponudio da prespava kod nas, ja inače nemam problema ni s time, ali uobičajeno je zvati cure da prespavaju kod vas, ne muške 😀 i uobičajeno je zvati ljude koje znaš da prespavaju kod vas, a ne ljude koje znaš par sati. Kao što rekoh, ja s tim nemam problema, poprilično sam “easygoing” iliti flegma u neku ruku, ali ne trebam objašnjavat da je sutradan ovaj stanodavac imao milijun pitanja o tome svemu…da nastavim dalje, čovjek je dobio kaznu od 500$ za pišanje u nekoj sporednoj uličici, dobio je par kazni za vožnju, dobio je kaznu za prelaženje ceste na neoznačenom mjestu, ja sam tad bio s njime, ali samo sam okrenuo glavu i svojim putem od policije, a on je počeo razglabati sa istima i jbg bilo je neizbježno :D…pet puta ga je auto udario, u St. John’s
Inače, Newfoundland je kanadska verzija Irske ili Škotske, alkohol, alkohol i još alkohola. U gradu St. John na atlantskoj obali odakle je on navodno je najveća ili jedna od najvećih koncetracija pubova na jednom mjestu. Jednostavno je tamo skoro u zakonu zapisano ispijanje piva hehe. Uz to, magične gljive rastu svugdje kao najnormalnije i skoro pa su legalne. Obožavam Newfoundland 🙂
Previše sam skrenuo sa teme. Poanta je zapravo bila da napišem nešto što se tiče traženja smještaja. Naime, stavio sam svoj oglas da tražim dvosoban ili trosoban stan sa namještaj i svim režijama uključenim ako je ikako moguće. Bilo je par odgovora, ali niš ozbiljno jer je bilo predaleko. Javio mi se jedan lik koji mi je ponudio da za 800$ rentam cijelu kuću sa svim režijama, jer se on zbog nafte mora seliti u USA i traži pouzdanu osobu samo da mu čuva, pazi i na koncu živi u kući na nekoliko godina, poslom je bio u USA, pa nije mogao sve osobno dogovoriti, nego mailom. Tražio me je gomilu podataka kao radi sigurnosti ovo ili ono, odgovorio sam na sve, pa sam uzvratio istom mjerom, jer moram i ja znat neke stvari o njemu. Odgovorio je sve, kako se zove, trenutna adresa, broj telefona, čime se bavi, ime firme itd.
Sve se činilo lijepo i krasno, slike od kuće su bile prepredobre, iznutra i izvana. Dogovor je pao da će on staviti ključeve i sve papire od kuće u agenciju TNT, te kad ja uplatim lovu(800$), ta agencija automatski šalje ključeve i papire na moju adresu. Naravno, ja ništa ne prepuštam slučaju niti ikome slijepo vjerujem, pogotovo na internetu. Zapisao sam adresu kuće koju mi je dao(jako blizu Whyte Ave) i zaletio sam se do tamo. I kaj mislite? Naravno, nisam našao nijednu kuću koja bi sličila na onu koju mi je poslao, adresa koju mi je dao je bila na neku zgradu ili crkvu. Nisam ga htio odmah odbiti i to, nego kako sam tražio njegove podatke, ime prezime, ime firme i to. Pošaljem ja mail sa objašnjenjem na email “njegove” firme, zanimalo me da li je čovjek pod tim i tim imenom registiran kao zaposlenik u vašoj firmi?. Naravno odgovorili su da niti u Kanadi niti u USA nemaju zaposlenika sa tim imenom i prezimenom. Meni dovoljno. Cijeli dogovor je bio poprilično realan i uvjerljiv, mislim da bi većina ljudi na prvu čak i poslala novac. Čovjek se predstavljao kao neki dasa u naftnoj kompaniji, a meni šalje jako bitan mail sa gmail adrese. Izabrao je krivu osobu s kojom će pregovarat i muljat 🙂
Vidite dragi ljudi, nije ni ovdje tako bezazleno…paziti se uvijek mora.

Neki dan sam se zaletio do Save on Foodsa po lubenicu oriđiđi iz doline Neretve, moš mislit :D. Kupio sam trešnje i sladoled koji su me koštali 50kn, 1l sladoleda i možda 500g trešanja, ne pretvarati dolare u kune 😀
Prošli tjedan je temperatura bila 27 stupnjeva, danas ujutro me fino propuhalo na onom mom dječjem biciklu, 6 stupnjeva.
U subotu nisam bio vani, nego sam završio na cugi sa frendicom iz Njemačke, koja je došla mjesec dana prije mene, iz Australije, bila je i na Novom Zelandu. Pričali smo o svemu i svačemu, te zaključili da Njemačka i nije baš najsretnija zemlja za raditi. Kanada je puno puno bolja, ne zbog ponude i količine posla, nego zbog shvaćanja i obavljanja posla. Naime, u Njemačkoj samo prolaze red, rad i disciplina, dok ovdje u Kanadi ipak znaju što je smijeh i zafrkancija. U Australiji i Novom Zeland je bila preko Working Holiday vize. Vidite kako je to lijepo kada ste netko i nešto u ekonomiji i gospodarstvu. Mi možemo biti sretni što smo uopće dobili Kanadu. Navalite ljudi dok možete.:) Pričali smo još o svemu i svačemu, razne zanimljivosti i angedote, pričala mi je i o životu u Australiji i Novom Zelandu te usporedba sa Kanadom, ali neki drugi put o tome…
Poslije nje sam svratio u jedan bar, klub, pub koji obožavam, onako solo, za dušu, američki, alkoholičarski, šank piva i to 😀 U biti sam čekao frenda(ovaj s Newfoundlanda da odg. i novog roomate-a), tak da sam imao poprilično vremena. Naravno, imao sam čast birati gledati mutavi UFC(koji ovdje naprosto obožavaju i uvijek imaju neke specials uz live prijenose) ili konobara ispred mene, s lijeve strane tipični kanađani, s desne strane tipični kanađani. Smijem se i kontam u glavi ajde da vidim koliko je jedan totalno nepoznat čovjek, kanađanin, nasumično odabran zaista društven i prijateljski raspoložen. Ni pet ni šest uletim: “dakle, kaj je večeras u planu?“, ostalo je povijest i zapravo je bolje da sam držao jezik za zubima i čekao u miru nego pitao čovjeka što je planu. 😀
Naime, nemojte shvatiti baš doslovno, ali recimo da sam upoznao njegovo obiteljsko stablo od 18st. pa do danas…eto toliko ukratko o društvenosti kanađana. Mogao bih još napisati par stranica o čemu smo sve pričali, ali dosta za ovaj put, previše teksta…plus previše nestrpljivih ljudi, tako da bolje išta nego ništa 🙂

Pozdrav iz Edmontona 😉

34 Comments on “Život na sjeveru…(1.9.2011)

  1. Jesi obavijestio policiju za ovaj pokusaj prevare? Jer ako si mu dao svoje podatke preko maila, premda mu nisi dao novac, pazi da ne postanes žrtva krađe identiteta. Jer sad taj lik može na tvoje ime napravit kartice i dokumente, i sl. i radit šta hoće. Moj savjet: svejedno odi na policiju objasni im situaciju i pokaži im svu svoju mail korespodenciju sa tim likom.

  2. Ako si dao svoje podatke nisi zamalo preveslan, nego već jesi preveslan (iako nisi dao pare)

  3. Bila bi ti jako zahvalna da u slijedećem blogu napišeš neke stvari o Australiji. Obzirom da sam se dvoumila jako između Kanade i Australije, gdje je ipak prevagnula Kanada (bez nekog posebnog razloga), voljela bi čuti mišljenje osobe koja je imala priliku živjeti i u jednoj i u drugoj zemlji! Ako nije problem povuci nekakve paralele između te dvije zemlje! 😉
    Hvala unaprijed 😉

    • Što se tiče “fake” stanodavca na ovu shemu, s kojom si upoznat, slično se i meni dogodilo. Bilo mi je too much sumnjivo. Kako snimam preko kijija stanove za Mississaugu, pošaljem dodatan upit nekom liku za stan u zgradi za 695 dolara, kaj je strašno jefitno, nije podrum i sl., Drugi dan, već stiže reply s ponudom plaćanja preko payprimo, on je trenutno u Engleskoj – radi, jako je zaposlen pa će mi poslat ključeve etc. Pa navalio, šalje mi step by step procedure u vezi transakcije, tipičan agent ili fake. Koliko sam u fazi slanja mailova, mogu ti reć’, da su uglavnom ažurni ako ti treba nekaj uvaljat, npr. mining jobs, on line apliciraš pa ti uvaljuju liru da platiš application, šalju tonu mailova i sl.

  4. Tako me je razveselilo kad sam vidjela da si napisao novi blog…čovječe, navukla sam se totalno….svaka ti čast, treba te odlikovati s nečim….pročitala sam sve od prvog bloga i stvarno nam svima pomažeš koji namjeravamo tamo doći preko WH….zasad nemam pitanja, jer stvarno ti to nama sve lijepo slikovito dočaraš….zakon si, car! Samo čuvaj se nostalgije, ne daj da te obuzme, jer ovdje je je kaos…..Puno pozdrava od mene i drži se….
    u iščekivanju novog bloga…..

  5. Istraživaču blog ti je sjajan i osim zanimljivog stila pisanja nudi vrlo korisne informacije i upute kako te što je činiti nama koji želimo dići sidro iz ove ….ma neću sada svi znamo ionako.

    Uglavnom moja buduća supruga i ja smo nakon nekog vremena ipak čvrsto odlučili umjesto Australije migrirati u Kanadu i život nastaviti u jednoj uređenoj zemlji u kojoj rad i trud rezultira uspijehom i zadovoljstvom življenja. Odluka je dakle tu, ali dvoumimo dali krenuti u proces apliciranja za nakakvu trajnu Skill independent vizu ili sl. te čekati dali ćemo je dobiti ili ne, ili puno bržim putem doći preko WH-a te računati da ćemo od tamo preko dobre volje nekog od budućih poslodavaca lakše ishoditi neku trajniju radnu i boravišnu dozvolu? Što ti misliš tj. što predlažeš?

    Inače odredište nam je Vancouver jer tamo imamo osiguran smještaj na 2-3 mj. dok se ne snađemo, iako ja kao i ti nemam i nikada nisam imao problema s pronalaženjem posla i ovdje u HR te sam u vrlo sličnoj situaciji kao što si bio i ti, pa vjerujem da ću i tamo posao naći vrlo brzo jer ne želim biti nikome na teret i trošak. No ako se Vancouver pokaže kao krivi odabir stižemo mi u Edmonton bez dvojbe.

    E da, skoro zaboravih pitati. Kada dobiješ WH riješenje dali postoji fiksni rok u kojem ti moraš ući u Kanadu ili recimo možeš nakon šta-ja-znam 6 mjeseci recimo spakirati kofere i sjesti na avion? Znači zanima me dali taj rok od godinu dana odobrenog boravka teče od dana kada si dobio riješenje ili od trena kada si ušao u Kanadu?

    Hvala ti na odgovoru i pomoći unaprijed.

    Živio!
    Tomo

    • Taj rok od godinu dana teče od dana kad si stupio na Kanadsko tlo, s time da on može biti i kraći ako ti npr. putovnica istječe ili ako ti zdravstveno ne pokriva svih godinu dana tvog boravka u Kanadi – to moraš pazit.
      A rok da stupis na kanadsko tlo ti je opet godina dana od kad dobijes pismo preporuke i taj rok do kojeg datuma imaš pravo stupit na kanadsko tlo ti piše u pismu. Tako da teoretski ti možeš na zadnji dan kad ti istiječe pismo stupit na Kanadsko tlo i od tog dana ti se računa godina dana na koju imaš pravo bit, putovat i radit u Kanadi.
      A ako dobiješ pismo, a ne iskoristiš ga (znaci ne odeš u Kanadu do tog roka) onda se računa kao da si sudjelovao u WH programu (i ispucao si svoju jednu šansu).

  6. Hitno odi na policiju jer ako si vec dao podatke nepoznatoj osobi postoji opasnost da postaneš žrtva krađe identiteta. Uzmi laptop i daj policiji cijelokupnu mail korespodenciju sa tim navodnim tipom (ti zapravo niti neznaš kome si dao podatke dali je to tip ili krim. organizacija? ). A ako već održavaš otvorenu vezu sa tim navodnim likom nemoj mu još reć da sumnjaš na prevaru nego odi na policiju.

  7. tri komentara na racun prevare…ljudi kaj vi mislite da sam ja od jucer…a i pisao sam vec o mom paranoicnom stanodavcu…

    Sve smo rijesili jos prije mjesec i pol dana

  8. Mozda je lik gay i svidaju mu se tipovi, pa zato dovodi muškarce u stan a ne cure.

    • hehe nije, on pogotovo…sramežljiv je sa curama, ali voli cure…voli i mene, jer meni može zahvaliti što je pokupio gro brojeva…
      a jednom je čak i doveo curu doma, poprilično “glasnu” 😀

  9. e kako ide to sa napojnicama,npr. naručim pivo u birtiji za šankom i šta moram ostavit napojnicu samo zato kaj mi je ovaj izvadio pivo iz frižidera?jesi se naviknuo na to?

    jel jebete šta tamo dolje:D

    • uh, obožavam šankove… 😀

      10% je nepisano pravilo od svakog računa…

      nemaš se tu šta naviknut…kad moraš dat daš, kad ne moraš ne daš 😀

      • druze jel mi mozes samo dat tvoju e mail adresu da se dog slabo se snalazim na ovim stranicama,pa ne mogu nac tvoju,ali sam sve ovo pročitao vezano za Kanadu..
        Ako je ikako moguće,morao bih te pitat par pitanja vezano za Kanadu.

  10. jel te frajer za sankom pital kaj o tebi, ili je samo svoju pricu tjeral?

    • naravno. zakaj sam došao ovdje, čim se bavim, kak mi je i prvo naravno “are u russian?”(na to popizdim 😀 )…itd…

      inače kada dođete u edmonton jedno pitanje će vas pitati uvijek, ali baš uvijek, zakaj edmonton…

  11. kralju citao sam blog,svaka cast ! zanimljiv je ,i nudi puno korisnih informacija….

    zanimalo bi me jel mogu dobit tvoju e mail adresu samo da pitam neke pojedinosti ako nije problem 😉 _

    p.s. i ja sam dinamovac 🙂

  12. jel razlika ako piješ za šankom ili naručiš za stolom,npr kao u italiji..šank majka i uvijek mjesta ima:D

  13. debil zaboravio sam pitat razlika u cijeni..šank ili za stolom
    šank u italiji uvijek jeftinije ispadne

  14. ma skužio sam…

    hehe, ipak nisu takvi cigani…cijena je ista pio za stolom ili za šankom…samo što u većini slučajeva moraš uvijek naručiti na šanku, neće ti doći sami…bar u početku, kasnije ima likova koji šeću i pitaju dal hoćete još kaj

  15. Ipak jedno pitanje…hehe, moram, svi nešto pitaju pa idem i ja…..koju banku odabrati, mislim, koja će ti čim neki novci sjednu na račun raditi transfer prema inozemstvu, konkretno, naravno prema Hrvatskoj…..naime, mislim čim koji dolar zaradim poslati svojima……
    Navodno je kvota popunjena, ima li kakvih informacija za nas koji recimo sutra šaljemo prijavu…..
    Pozdrav iz Zaprešića…..

    • ovisi…ja sam uzeo prvo pcfinancial, ali to ne bi više preporučio nikome, jer ta “banka” nema poslovnice, sve radite telefonski, imaju svoje urede u dućanima superstore, tam možete samo otići otvoriti i zatvoriti račun…
      sad imam i koristim samo RBC(Royal Bank of Canada), među najboljima u Kanadi, imaju poslovnice svugdje, biraš koji češ račun, u jednom danu možeš podići 1000$(kod pc financiala max 200$), možeš vrlo skoro dobiti i kreditnu karticu…nakon godine dana imaš opciju International Remmitance s kojom šalješ lovu(do 2500$) bilo gdje u svijetu za samo 13$…itd.

      šatrogospon je preporučio TD(Canada Trust), također jedni od najboljih…ja sam tam htio otvoriti račun, ali moraš ugovoriti appointment tak da sam ipak uzeo RBC, prije su me primili… 🙂

      novac iz bilo koje banke ovdje možete slati u bilo koju banku u hrvatskoj za cca 30$ (wire-transfer), trebaju vam neki podaci(tipa iban i swift kod, adresa poslovnice, ime banke, broj računa, ime vlasnika računa itd, sve piše na njihovim stranicama), tak da se za to niš ne morate brinuti…

      ovo zadnje pitati veleposlanstvo, ja još ne radim tamo 😀 …pošaljite mail veleposlanstvu u Beču, jer preko njega idu sve naše prijave…

  16. Bok, svaka čast na blogu. samo, tražim al nemogu nać ništa “o tebi”. zanima me zapravo tvoj priča kako si (zapravo zašto) si otišao u Kanadu.

    Sorry, ako si pisao o tome, ali jednostavno mi je promaklo.

  17. ove priče o ugostiteljstvu me podsjetile
    svi konobari koji su me posluživali u kanadi imaju osmjeh ko jack nicholosn u prvom batmanu, malo uznemirujuće :p
    drugo što sam zamijetio, vrlo su revni u pospremanju stola i davanju računa
    ne stignete pitati za račun, oni ga već uvale 🙂
    u većini mjesta u kojima sam bio, sokovi se plaćaju samo prvi puta, kasnije je besplatno točenje

    • ovisi, baš sam gledao i skužio da ako je recimo mcdonalds većinom u gužvi…piše “no free refills”, zbog zarade…ali u dosta fast foodova u kojima nije neka gužva sam vidio besplatna punjenja

  18. Bok stari! Letimično sam preletio ovaj post, za stanove ti mogu reći da se radi o sljedećem:
    http://www.scamwarners.com/forum/viewtopic.php?f=39&t=19024

    Tipičan Nigerian fraud, samo u drugom obliku…

    Za tjedan dana dolazim u Toronto s frendom i frendicom, oni su bili tamo 10 mj. turistički, i znamo dosta stvari… Imaš skype/msn ili nešto da možemo uspostaviti kontakt?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: