Život na sjeveru…(26.6.2011)

Zaboravio sam napisat ono što zanima 99.99% ljudi koji dolaze i namjeravaju doći ovdje…posao i plaće…

Posao u Edmontonu je relativno lako naći ako stvarni niste izbirljivi, ja sam recimo našao za dva dana. Imate mogućnost raditi u fast-foodovima, dućanima, na građevini, u skladištima, kao varioci, uz malo sreće možete naći i neki uredski posao(office adminstrator ili assitant) itd.
Potrebno je biti samo uporan, snalažljiv uz malu dozu sreće. Ja kad sam bio na intervju-u za posao pitali su me da li imam resume, kad sam ga pokazao lik je samo pogledao kako mi se ime piše(bilo mu je bed valjda jer nije razumio haha) i pitao što bi radio i kad mogu početi, to je sve.
Minimalna satnica je ovdje oko 9$, nemojte uzeti sa sigurnošću, ali mislim da je službeno 8.75$. Malo tko daje, zapravo mislim da nitko ne daje minimalac, najniže šta sam vidio je 9.25$ za neke poslove tipa reklamiranje fast-fooda obučen u kobasicu, pranje suđa i sl.
Inače, nitko to neće priznati, ali i Kanađani su prikriveni rasisti. Najgore poslove nećete vidjeti da radi neki bijelac ili kanađanin, u bilo kojem fast foodu veća je šansa da ćete naletiti na vanzemaljca nego kanađanina, nađe se tu i tamo neki bijelac(imigrant). Boja kože na nekim poslovima osigurava i možda par centi ili par dolara veću satnicu, recimo ja imam dolar veću satnicu od azijata(korejca) koji živi ovdje od 6god., razumije engleski bolje od mene i toj firmi radi duže od mene. Vrlo je važan stav i vaš engleski na intervju-u. Moj engleski nije Bog zna što, ali je recimo na intervjuima ravan nekome tko cijeli život priča engleski, neznam zašto je tomu tako, ali jebiga tak je hehe.
Na normalnu satnicu uvijek si oduzmite dolar, dva za poreze. Što vam je manja satnica to su vam manji porezi i davanja državi. Na satnicu od recimo 10$/h mislim da realno dobijete 9.25$ ili 9$. Uglavnom si oduzmite neku sitnu brojku.
Kažu ljudi koji žive u Kanadi da kad dođeš ovdje moraš računati na minimalac i sve ispočetka. Sve iznad toga je veliki uspjeh. Moje je skromno mišljenje da možete i ne morate računati na minimalac, ovisi od osobe do osobe. Ako je neka osoba zacrtala da će raditi u nekom restoranu ili dućanu jbg, minimalac ili malo iznad minimalca mu/joj ne gine, ako si je neka osoba zacrtala prag ispod kojeg neće raditi, preporučam da ga izbriše, jer najbitnije vam je naći bilokakav posao i dok to radite tražite nešto drugo. Bitno vam je samo da dobivate bilo kakvu lovu u početku da ne trošite ovo što ste donijeli. A ako si je netko zacrtao prag da krene ispočetka pa kroz vrijeme napreduje tada mu je nebo granica. Nemojte biti pohlepni i izbirljivi, jer put do zvijezda posut je trnjem, tak se kaže jel.
Ja sam napisao već da sam dobio super plaćen posao za početak, 12$/h, a kako stvari stoje mogao bih vrlo lako i vrlo brzo napredovati na još bolju satnicu… Da, prekovremeni sati su u većini slučajeva plaćeni 50% više.

Nakon negdje tjedan dana slučajno sam bio u jednom servisu i nešto tražio po kombiju i čujem u pozadini netko priča hrvatski. Okrenem se i pogledam, troje ljudi priča, dvoje su odmah otišli, a ostao je stariji lik. Ni pet ni šest naravno pitam ja: “dobar dan, odakle ste vi?”, smije se on, smijem se ja. I tak malo popričamo, zove se Suljo(:D) iz Bosne je i živi ovdje već dosta dugo. Toliko dugo da sad ima svoju firmu, koja je bila upravo ispred nas hehe. Pitao me odakle sam ja, kad sam došao, šta radim, da li mi je dobro i nakon par min vadi posjetnicu i kaže “nazovi me, dogovorit ćemo se”. Malo prije toga sam dobio još par ponuda, ali ništa ozbiljno jer su kompanije bile izvan dometa gradskog prijevoza. Nisam još nazvao, jer mi je za sad dobro i na ovom poslu, a i bojim se da mi se nebi svidjelo to kaj bi radio tam kod njega, nešto u vezi zaštite i vode, valjda na kućama nemam pojma. Za sad samo čuvam tu posjetnicu u slučaju neke izvanredne situacije, tipa da ostanem bez posla ili da otkaz i to.
Poslao sam resume i u Coca-Colu, za što ne sjećam se, ali su me zvali nakon tjedan dana, taman sam sjedio u kombiju i vozio se s kolegom kad su me nazvali. U najgore moguće vrijeme, jer nije baš lijepo čuti kako dogovoram drugi posao za vrijeme radnog vremena sadašnjeg. Na kraju su me pitali da li sam zainteresiran za part-time ili full-time posao. Naravno, rekao sam full-time i to je bio završetak tog razgovora, jer traže part-time ljude. Bilo mi je žao, jer bi da sam i prihvatio taj part-time posao vrlo vjerojatno mogao puno više i brže napredovati, ali što je tu je, očito nije bilo suđeno.
Dan poslije zvali su me i iz neke kompanije iz Downtowna, traže ljude za odnose s kupcima U West Edmonton Mallu i u Downtownu. I to sam odbio, tj. morao odbiti jer nisam mogao doći na intervju. Oni rade pon-pet 8-5h, a moje radno vrijeme je baš takvo, jbg.
Nakon toga stao sam sa resumeima i slanjima istih ili sam napisao da me zovu nakon 18h. Naravno nitko me nije zvao, osim jedne kompanije koja drži Save on Foods i još neke dućane za part time posao nedjeljom. Službeno bih bio Price Change Clerk, znači mijenjao cijene i reklame/oglase u dućanu, 8h nedjeljom. Sad mi je žao jer sam i to odbio, jer kad pogledam i razmislim posao je ziher bio pljuga, niš teško ni komplicirano. Razlozi zašto sam odbio je pohlepa za zaradom(9.70$/h), premalo mi je to bilo hehe i želja za izlascima, ako bi radio nedjelju ne bi mogao ići van subotom hehe. Banalno, ali eto jbg.
A da ne bi bilo sve lijepo i krasno, neki dan sam dobio odbijenicu iz Flight Center agencije, jedini posao do sad koji sam stvarno želio dobiti i raditi, travel agent, zato što obožavam putovati, a i skoro pa da držim putovanja u malom prstu. Napisali su mi da nisam trenutno kadar koji bi zadovoljio njihove potrebe.
Da, u aplikaciji na njihovoj stranici pitali su gdje sam putovao, naravno poželjno je bilo USA, Mexico ili Južna Amerika, a ja bogec oplovio samo pola Europe i jbg.
I sjetih se, kolega na poslu me je neki dan pitao da li želim u Pepsiju radit, ima frendicu koja radi tam i trenutno traže ljude, ali naravno ni to ne mogu dobiti niti raditi jer mi treba auto i vozačka.
Kad sam već kod vozačke i auta. Što se tiče zaposlenja, imate 50% veće šanse da nađete neki bolji posao ako imate vozačku, jer jako puno firmi traži vozačku i auto. Ja se nekad osjećam kao invalid kada gledam oglase…

Iako je možda i bolje da se sve tako razvilo i razvija, jer produženje boravka mogu prije dobiti na trenutnom poslu nego kao travel agent ili merchandiser, to može i želi bilo tko raditi…

Samo je pitanje da li ja želim produženje boravka i radne dozvole?

13 Comments on “Život na sjeveru…(26.6.2011)

  1. ej …evo citan tvoj blog i super je ..puuuno zanimljivih i bitnih stvari… 🙂
    pitanje jedno ..znam da si isao preko WHP i da si morao uzeti osiguranje ne god dana ..zanima me dali ti poslodavac osigurava zdravstveno nakon 3 mjeseca rada???
    hvala

    • da, rekli su da nakon tri mjeseca stječem prava kao i svaki kanađanin i mislim da su mi nabrojali mirovinsko, socijalno i zdravstveno osiguranje…iako koliko sam vidio, mirovinsko mi i sad uplaćuju

  2. suuper onda kada pogledas nema smisla kupovati neko skupo osiguranje..dovoljno je ono od heliosa na 900 kn ???

  3. Sad sam procitao da je gornja starosna granica 35 god. za WH program.Bas me je malo zaintrigiralo sve oko toga ali imam vec preko 40 god.Imam i italijansku putovnicu ako moze biti od pomoci.

  4. Evo bas sam sada procitao jedan clanak oko ovog programa i pise da je gornja starosna granica 35 god.Ja ih imam vec preko 40 a inace imam mkd i talijansku putovnicu(vec 20 god. u ITA).Bas me je zintrigiralo sve ovo sto sam saznao ali izgleda problem su mi godine.

  5. Svaka čast na odlasku u Kanadu! Jel imaš namjeru putovati, zadnji mjesec kada si tamo ili ti je najvažnije zaraditi neku lovu?
    Kako god, sretno i nastavi pisati, štivo je zanimljivo:).
    poz

    • nemam pojma šta namjeravam…prijavio sam se s jednim ciljem, došao s drugim, a događa mi se treći…

      nemam pojma…odgovor dali ću ostat ili se vratiti odgađam na svakih par tjedana

  6. Bok Istraživaču,

    blog ti je super, svaka ti čast! Muž i ja čekamo WH vizu za Kanadu, napravili smo proračun u excelu koliki bi nam bili troškovi, pa bi te zamolili ako bi nam samo pogledao da li su troškovi realni, pošto imaš najviše iskustva.

    Please pošalji nam svoj e-mail,

    hvala unaprijed!

  7. Pozdrav
    Blog ti je extra. Dobio sam posao u edmontonu,pocetna placa 25$ na sat. Veli covjek da bi imao oko 3100$ neto. Prva 3 mj. mi placa stan,druga 3 mi daje subvenciju od 500$. Kaj ti veliš na to,za pocetak mi se cini da je to ok.

  8. Pozdrav
    Dobio sam posao u edmontonu. Placa 25$na sa, veli covjek da bi dobio oko 3100$netto. Prva 3 mj. mi placa stan,druga 3 daje subvenciju od 500$. Ja mislim da je to ok za početak. Kaj ti veliš?
    P.S. blog ti je extra!

    • Poštovanje,

      Jeste več stigli u Edmonton ili čekate papire.
      Ja sam isto u tom procesu negdje.
      Pošaljite kontakt email da razmijenimo iskustva.

      LP

      Mario

  9. Hvala na informacijama, ovo je baš super. Imam par pitanja, Privatnik sam u hrvatskoj i kako je situacija sve lošija više se ne može raditi sa plusom jer je katastrofa. Imam završenu školu auto-limar i lakirer, naučio sam i mehaniku dosta. Imam položeno za kamion , rad sa hidrauličnom dizalicom i motornom pilom. sa kamionom i motorkom imam jako puno iskustva. radio sam i u građevini tako da mi nije problem radit bilo šta. jedini i največi mi je problem engleski jezik jer ga neznam. Imamo prijatelje i rodbine u torontu pa me zanima da li ima kakve šanse pokušati doči?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: